Дефіцит вітамінів та випадіння волосся – який зв’язок?

які краще приймати вітаміни при випаданні волосся

Стан волосся значною мірою залежить від кількості нутрієнтів у раціоні. Найбільший вплив чинять біотин, вітаміни А, С, D, Е, групи В. Якщо почалася проблема з випадінням, потрібно перевірити рівень біотину в крові. На тлі дефіциту біотину часто турбують проблеми із сухістю, ламкістю, січенням, починають випадати цибулини та волосся стає тонким.

які краще вітаміни при випаданні волосся

Причина випадіння волосся

Сильне випадіння волосся зазвичай починається на тлі:

  • Нестачі вітамінів. У раціоні має бути достатньо біотину, селену, ретинолу, вітамінів групи В, заліза, аби волосся було здоровим і міцним [4].
  • Фізичних, емоційних перевантажень, стресів. Організм виснажується, корисні речовини до волосся надходять за залишковим принципом.
  • Гормональних проблем.
  • Неконтрольованого приймання медикаментів. Деякі ліки порушують темпи росту волосся та стають причиною випадіння.
  • Захворювань шкіри. Бактерії, грибки, віруси, що вражають шкіру, можуть негативно впливати на фолікули, провокуючи облисіння.

Потрібно врахувати системні, ендокринні захворювання, важкі інфекції (наприклад, після коронавірусу може сильно випадати волосся).

Випадіння волосся: основні типи

Випадіння волосся відбувається по-різному, все залежить від першопричини:

  • Осередкове облисіння відбувається на окремих ділянках. Першопричина – пошкодження коренів на тлі автоімунних реакцій унаслідок хвороби чи вакцинування.
  • Андрогенетична алопеція – головна причина облисіння серед чоловіків. Андрогени змінюють структуру фолікула, мішечка коло нього, та запускається процес активного випадіння волосся. Волосся стоншується, потім його ріст зупиняється.
  • Дифузна – зазвичай діагностується у жінок. Головна причина проблеми полягає в порушенні циклів спокою та росту. Спочатку фолікули завчасно переходять до фази спокою, потім випадає старе волосся, а нове просто не з’являється. Провокуючі дифузне облисіння фактори – сильні стреси та гормональні проблеми.
  • Рубцева – шкіра заміщується сполучною тканиною внаслідок інфікування, травмування чи оперативних втручань. Нове волосся на змінених ділянках припиняє ріст.

Норма випадіння

Кожна волосина в нормі проходить певний життєвий цикл. Він складається з фаз активного росту (від 2 до 6 років), перехідного періоду (3 тижні) та спокою (2-3 місяці). Наприкінці циклу волосина випадає разом із цибулиною. За нормальний показник вважають втрату від 50 до 100 волосків за добу.

які добрі вітаміни при випаданні волосся

Яких вітамінів не вистачає при випадінні волосся

До випадання волосся у жінок та чоловіків зазвичай призводять наступні дефіцити:

  • Біотину. Достатній вміст речовини позитивно впливає на структуру, нормалізує стан шкіри, є дієвою профілактикою появи лупи. Хороший препарат з біотином – Biotebal. В одній таблетці міститься добова доза – 5 мг [2].
  • Вітамінів групи В. Вони впливають на клітинний метаболізм, а він визначає об’єм випадіння, може призводити до розвитку хронічних захворювань.
  • Вітаміну D. Речовина стимулює роботу фолікулів та покращує ріст.
  • Вітаміну А. Дефіцит речовини викликає сухість шкіри, може спричиняти появу лупи, січення та ламкість волосся.
  • Вітаміну E. Якщо його мало, волосся витончається, стає сухим, слабким, втрачає блиск.

Приймання вітамінів дає швидке покращення стану волосся, але для нормалізації ситуації в довгостроковій перспективі потрібно налагодити раціон харчування.

Випадіння волосся: яких мікроелементів не вистачає

Для профілактики та лікування випадіння потрібно приймати вітаміни та мікронутрієнти. Найпопулярніші серед них для здоров’я волосся:

  • Біотин, також відомий як вітамін Н, є важливим елементом для здоров’я волосся. Цей вітамін відіграє ключову роль у метаболізмі жирів, вуглеводів і білків, які необхідні для росту та зміцнення волосся.
  • Омега-3. Жирні кислоти відновлюють волосся, пришвидшують його ріст.
  • Мідь. Її дефіцит зустрічається рідко, але можливий. Мідь бере участь у кровотворенні, формуванні кісткової тканини, а ці процеси визначають міцність волосся.
  • Цинк. На тлі дефіциту цинку шампуні та маски проти випадіння вам не допоможуть. Речовина зупиняє втрату тканинами білку, викликає сухість та ламкість. Цинк регенерує, пришвидшує продукцію колагену, відіграє антиоксидантну роль.
  • Протеїн. Білкова речовина з волокнистою структурою, вона руйнується внаслідок контакту з хімічними засобами для укладки та високими температурами.
які вітаміни треба приймати при випаданні волосся

Дослідження

Мікронутрієнти – це основні елементи, що беруть участь у життєвому циклі фолікулу. Роль дієти та приймання певних вітамінів у вирішенні проблеми величезна. Детальніше читайте в дослідженні The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss [3].

Висновки

Випадіння волосся на тлі дефіциту вітамінів та інших корисних речовин трапляється досить часто. Організм спочатку використовує поживні компоненти для роботи внутрішніх органів та систем, потім спрямовує на волосся, нігті та шкіру. Якщо стан останніх вас не влаштовує, почніть приймати вітаміни.

Підібрати оптимальний курс лікування зможе фахівець за результатами досліджень. Оскільки випадіння часто починається внаслідок дефіциту біотину, можете перевірити його рівень у крові та почати додаткове приймання. Новий засіб польского виробництва, що нещодавно з’явився на українському ринку, – «Біотебал». Препарат представлений у формі таблеток та має зручне дозування 5 мг.

Література

  1. Grimsey P.F.N., Bendig G., Zitzler J., Lorenz O., Kasapic D., Zaugg C.E. Population pharmacokinetics of exogenous biotin and the relationship between biotin serum levels and in vitro immunoassay interference. Int J Pharmacokinet. 2017; 2: 247-256.
  2. Mock D.M., Biotin: from nutrition to therapeutics., J Nutr. 2017; 147: 1487-1492.
  3. The Role of Vitamins and Minerals in Hair Loss: A Review. Almohanna HM, Ahmed AA, Tsatalis JP, Tosti A. Dermatol Ther (Heidelb). 2019 Mar;9(1):51-70. doi: 10.1007/s13555-018-0278-6. Epub 2018 Dec 13. PMID: 30547302.
  4. Sassan Pazirandeh, MD, David L Burns, MD. Overview of water-soluble vitamins //UpToDate. – 2022. URL: https://www.uptodate.com/contents/overview-of-water-soluble-vitamins.
  5. Serum Biotin Levels in Women Complaining of Hair Loss. Trüeb RM. Int J Trichology. 2016 Apr-Jun;8(2):73-7. doi: 10.4103/0974-7753.188040. PMID: 27601860.

Замовити
Інші статті
Назад
Вперед
Біотин для здоров'я вашого волосся фото
Біотин для здоров’я вашого волосся
Стан волосся, шкіри та нігтів значною мірою залежить від дієти. Якщо людина вживає достатню кількість амінокислот, мікроелементів, вітамінів, проблем із зовнішністю можна уникнути.
Читати більше
дозування біотину при випаданні волосся яке потрібно
Як біотин працює проти випадіння волосся
Проблеми з волоссям (випадіння, посіченість, стоншення) виникають з різних причин. Основні – незбалансоване меню, стреси, дефіцит вітамінів, хронічні захворювання, шкідливі звички.
Читати більше
як зупинити випадання волосся у літньому віці у жінок
У якому віці починається випадання волосся і як із цим боротися?
В нормі випадання волосся у ранньому віці складає до 100 одиниць на день. Це нормальний фізіологічний процес, пов'язаний із життєвим циклом локонів, який ділиться на три фази...
Читати більше
комплекс для зміцнення волосся
Біотин й інші вітаміни: найкращі комплекси для зміцнення волосся
Волосся є дзеркалом стану здоров’я загалом. Якщо його вигляд різко та помітно погіршився, почалося випадіння, порушилася структура стрижня, необхідно зрозуміти причину такого погіршення.
Читати більше
цикл росту волосся
Як порушення циклу росту волосся призводить до їх випадання?
У погоні за гарними густими локонами деякі жінки рахують практично кожен волосок, що випав. Насправді випадання – це нормальний фізіологічний процес, якщо добова втрата не перевищує 80-100 одиниць.
Читати більше
біотин в продуктах харчування
Біотин і ваше меню: які продукти сприяють росту здорового волосся
Здоров'я волосся залежить від низки факторів – серед них стреси, хронічні захворювання, генетика та щоденне меню. Дуже часто випадіння починається на тлі нестачі в раціоні вітамінів та мінералів.
Читати більше